lördag 11 december 2010

Drag och släpp-övningar med Composer FX

Idag vill jag berätta hur du kan skapa engagerande drag och släpp övningar med Composer FX.

I exemplet nedan kommer vi att arbeta med ett antal ord i form av textobjekt. Men det kan vara bra att veta att samma resultat kan uppnås med i stort sett alla visuella scenobjekt.

Ponera att du inom ramen av din utbildning vill lära ut ett antal viktiga ledord. Inom brandskydd skulle dessa kunna vara ”Stängda dörrar”, ”Brandvarnare” och ”Evakueringsplan”. Inom ekonomi skulle de kunna vara ”Debet”, ”Faktura” och ”Bokföring” och så vidare. Dessa ord är lättare att komma ihåg om man får leka med dem lite. Därav behovet att skapa en övning.

I exemplet valde jag orden ”Pedagogik”, ”Multimedia” och ”Interaktivitet” som man skulle kunna associera med e-Learning. Tanken med utbildningen är att elever skall hitta dessa ord bland andra mindre intressanta ord för att dra-och-släppa dem till ett annat område på skärmen.

Första steg är att skapa en scen och definiera var dina objekt skall släppas. I det syftet använder du en Mouse-interaktion. Placera den i mitten av scenen och lägg ett Shape-objekt över samma område så att dina elever ser var objekten skall släppas.

Nästa steg är att skapa våra 6 stycken textobjekt. Skriv in orden ”Pedagogik”, ”Multimedia”, ”Interaktivitet”, ”Teknik”, ”Internet” och ”Hårdvara” i textobjekten. Namnge objekten så att du lättare kan känna igen dem senare. Sprid textobjekten runt släppområdet där.

Som standard sitter de objekt som du placerar på scenen fast och kan inte dras och flyttas omkring av eleverna. För att tillåta detta måste du ange att objekten är tillgängliga för drag-och-släpp. Detta gör du genom att, i egenskapsfönstret, ändra egenskapen ”Drag Drop Enabled” till värdet ”True”. Passa även på att ändra egenskapen ”Drop Action” till ”Jump Back” så att objekten som släppts på fel ställe ”Hoppar” tillbaka till sin ursprungliga plats. Ställ in var och en av dina textobjekt på samma sätt.



Mouse-interaktionen som vi skapade tidigare vill vi nu ställa in på så sätt att det tar emot våra rätta textobjekt. Markera Mouse-interaktionen och ta fram dialogen för egenskapen ”Drop Behaviours”. I dialogfönstret, tala om att vi vill ta emot alla objekt som vi markerar i listan genom att välja radioknappen ”Accept All In the List”. I listan kryssar du sedan för de rätta objekten ”Pedagogik”, ”Multimedia” och ”Interaktivitet”. Till höger hittar du även inställningar för omplacering och justering av det släppta objektet.



Stäng fönstret genom att klicka på OK och provkör din scen med ”Compile And Play”. Testa ovningen och kontrollera att objekten ”Pedagogik”, ”Multimedia” och ”Interaktivitet” fastnar i din Mouse-interaktion medan de andra objekten hoppar tillbaka till sina ursprungliga platser.

Sista steg är att tala om vad som händer när alla objekten är släppta. Detta gör du under händelsen ”All Dropped” för Mouse-interaktionen. Händelsen räknar ut automatiskt när alla objekt är placerade och du får möjlighet att reagera på det. En bra idé är att ge lite feedback och/eller navigera vidare.

onsdag 8 december 2010

Ny version av Composer

I dagarna har vi släppt en ny version av Composer FX. I version 7.0.6 finns inga gigantiska förändringar utan bara de trevliga nyheterna nedan.
Storleksändring med bevarat förhållande mellan höjd och bredd
Om du håller ned tangenten SHIFT medan du ändrar storleken på ett objekt kommer Composer att ändra både höjden och bredden proportionellt.

Fullskärm är tillbaka
Med hjälp av Actions kan du åter igen visa dina utbildningar i fullskärm. Flash-plattformen ställer dock till med ett antal begränsningar. Utbildningen kan till exempel inte startas i fullskärm. Bytet måste nämligen ske till följd av en musklick. Därför kan bytet enbart kan ske genom Actions. Använd till exempel en Mouse-interaktion, klicka dig fram till Actions under händelsen Click, klicka på knappen Actions och välj, under menyalternativet Simulator, en utav de nya funktionerna goFullScreen, leaveFullScreen eller toggleFullScreen. Tänk även på att dessa funktioner enbart fungerar på nätet. Dvs kompilering till Webb eller SCORM. CD-paket körs dock redan i fullskärmsläge.

Förbättrad kompileringslogg
Med Composers nya skriptspråk kan man göra otroligt mycket. Men man kan göra många fel också. Fel som är inte alltid lätt att hitta och rätta. Med den nya kompileringsloggen får du mer information om var felet uppstått. Du får veta i vilken scen felet finns, för vilket objekt, vilken händelse (event) och till och med på vilken rad. Lycka till med buggrättandet!

Mindre blinkande
Hade du märkt det lilla blinkandet mellan varje scen? Somliga gör det inte. Andra blir mycket irriterade av det (fast nu talar jag mest för mig själv). Nu blinkar det i alla fall inte längre.

Som vanligt kan du som har support och underhållsavtal ladda ner den senaste versionen av Composer FX från våra kundsidor: http://services.grade.com/getcomposer.aspx. Och ni som inte har Composer FX och funderar på att skaffa ett riktigt modernt och effektivt författarverktyg är välkomna till vår webbsida http://www.grade.com/forfattarverktyget-composer.aspx.

tisdag 5 oktober 2010

SCORM och navigering

SCORM är en bland det viktigaste som har hänt i e-Learning-branschen. Men liksom allt gott är referensmodellen inte helt perfekt. Tänk till exempel på det där med navigering…

Många författarverktyg ger dig möjlighet att utveckla utbildningar där ett flertal avsnitt ordnas i en hierarkisk struktur. Strukturen visas i ditt LMS och ger eleven möjlighet att bläddra bland och söka sig till dina avsnitt. Mer avancerade utbildningssystem låter dig manipulera strukturen. Du kan lägga till, ta bort objekt och även skapa nya utbildningar bestående av ett eller flera avsnitt från din ursprungliga utbildning. Det är då problemen uppstår! Att kunna flytta och separera avsnitten från varandra ställer krav på deras uppbyggnad. De måste nämligen vara helt oberoende av varandra för att problemfritt kunna fungera i ett nytt sammanhang. Ponera att du har skapar en utbildning där alla avsnitt visar en länk till nästa avsnitt. För att länken skall fungera krävs förstås att nästa avsnitt finns kvar i utbildningen! SCORM förebygger problemet genom att förbjuda all navigation mellan avsnitt eller som referensmodellen kalla det: SCO.

Samtidigt håller väl alla med om att en fungerande utbildning bör tillhandahålla ett enkelt, naturligt och helst ganska snyggt navigationssystem. Många kommer därför att vilja integrera navigationen i utbildningens grafiska layout med framåt- och bakåtknappar eller med hjälp av en meny. Precis som det alltid har gjorts, långt innan SCORM rullades ut.

Detta problem är beklagligt och har ingen given lösning i SCORM 1.2. Det finns däremot olika kompromisser såsom den som Composer FX tillhandahåller från och med version 7.0.5.

Med behållen SCORM 1.2-kompatibilitet kan navigationsproblemet enbart lösas genom att lägga alla avsnitt i en enda SCO. Detta kontrasterar med Composer FX:s sätt att skapa en SCO av varje avsnitt. I tidigare version av verktyget hade du alltså varit tvungen att lägga innehållet från alla dina avsnitt i ett enda avsnitt. Vilket i sig förde med sig några komplikationer. Bland annat kunde ditt avsnitt – som också är en fil – bli alldeles för stort och störa användarupplevelsen vid nedladdning. Vidare redovisades elevens framsteg enbart på en övergripande nivå vid slutet av utbildningen och gick direkt från 0% till 100%.

Med Composer FX:s nya kompileringsform SCORM 1.2 (Single SCO Mode) blir hela utbildningen till en enda SCO men består numera av lika många filer som avsnitt. Vilket gör nedladdningstiden kortade och mindre påfrestande. Dessutom rapporteras elevens framsteg på avsnittsnivå i s.k. objectives. Den övergripande rapporteringen sker baserat på resultat för varje enskilt avsnitt och uppdateras stegvist allteftersom varje ”objective” uppfylls.

torsdag 9 september 2010

Finare kantutjämning i Composer

Nu ska jag berätta hur ni som använder Composer FX kan förbättra kantutjämningen på texter i era utbildningar.

Men först lite bakgrund... Tråkigt va? Jo, men så ligger det faktiskt till: Composer använder sig av Flex SDK för att kompilera utbildningar till Flash-plattformen. Alltså för att skapa flash-filmer av era scener. Själva kompileringen görs genom en himla massa kod som vi på Grade slapp skriva tack vare att Adobe lämnat nästan hela Flex till OpenSource-gemenskapen. Jag skriver nästan för Adobe inte var riktigt beredd på att släppa ut all sin kod på det sättet. Bland de kodrader som de inte lämnades ut finns de som omvandlar typsnitt till vektorgrafik. Den koden gissar jag att OpenSource-gemenskapen helt enkelt inte lyckats återskapa lika bra.

Idag finns alltså 2 parallella versioner av Flex-kompilatorn (Flex SDK). OpenSource-versionen och Adobes version. Den första får vi skicka med till er i Composers installationsprogram. Den andra får vi bara inte. Men det kan däremot alla er hämta kostnadsfritt. Så här går det till:

1. Ladda ned Adobes version av Flex SDK på adressen: "http://download.cnet.com/Adobe-Flex-SDK/3000-2383_4-10644675.html?tag=bc"
2. Filen som du laddar ner är en zip-fil (komprimerad mapp) som heter "flex_sdk_3.4.1.10084.zip". Spara den på lämplig plats.
3. Öppna utforskaren och gå till mappen "C:\Program files\grade\Composer FX\flex_sdks"
4. Där finns en mapp med namnet "default" byt det till "opensource"
5. Skapa en ny mapp med namn "default"
6. Extrahera innehållet i filen "flex_sdk_3.4.1.10084.zip" till nya mappen med namn "default"
7. Öppna ditt projekt i Composer, kompilera om och se skillnaden!

Observera att du, när du installerar Adobes SDK, förbinder dig till det avtalet som finns i filen "license-adobesdk.htm" i mappen "default". Läs det noggrant innan du börjar använda din nya kompilator.

måndag 26 april 2010

Nu är den här!

Nu lanserar vi en helt ny generation av vårt författarverktyg Composer Interactive.
För att markera att det rör sig om ett avgörande generationsskifte har vi valt att kalla denna den 7:e generationen av verktyg för Composer FX. Den nya versionen är full-matad med viktiga nyheter och det är i många avseende den mest betydelsefulla upp-graderingen någonsin.

Vi börjar med att släppa en öppen betaversion som du kan ladda ner och testa helt gratis. Det enda vi begär i gengäld är att du vänligen svarar på några frågor i en med¬följande enkät. Dina svar hjälper oss att ytterligare förbättra verktyget och de påskyndar färdigställandet av den slutliga versionen.

Ladda ner Composer FX Beta redan idag! Det är bara att gå till följande adress: http://grade.com/composerfxbeta.aspx och följa instruktionerna. Tänk på att programmet fortfarande är under utveckling och att det därför kan förekomma en del brister och buggar.

Stöter du på problem eller har idéer om förbättringar är vi tacksamma om du rapporterar in dem via den enkät som du hittar på följande adress:
http://poll.avensia.se/Publish/1d1ef8a2-c0da-4fb5-9c5e-2adccb0cc10d.html
.

Nyheter i Composer FX

Flash

Den absolut största nyheten är att vi med FX överger vår kursspelare ActiveX-player till förmån för Adobe® Flash® Player för uppspelning av de kurser som skapas med Composer FX. Adobe® Flash® Player är en världsledande och plattformsoberoende webbläsarmodul som idag finns installerad på över 98% av alla internetanslutna datorer.

Det betyder helt nya möjligheter för dig som utvecklar interaktiva utbildningar. Nu kan du nämligen publicera och distribuera dina produktioner via alla plattformar där Flash® är godkänt som på PC, Mac och via flertalet webbläsare.

Kunskapstest i utbildningsstrukturen

Med Composer FX är dina förkunskapstest inte längre separerade från din utbildning. Du kan nu placera dem var som helst i utbildningsstrukturen. Det är en stor fördel om du vill blanda teoretiska och praktiska utbildningsavsnitt med testfrågor.

Användargränssnittet

Vi har förbättrat användargränssnittet ytterligare för att det ska bli ännu enklare att producera utbildningar. Du får nu bland annat bättre kontroll över kompileringsflödet, nya praktiska funktioner vid scenredigering och genvägar till viktiga och ofta använda funktioner.

Scenobjekt

Samtliga så kallade scenobjekt har förenklats och optimerats. Det innebär till exempel att det nu är mycket enklare att skapa drag-och-släpp-övningar. Läs mer om detta i manualen och se gärna hur vi har gjort i den exempelkurs som följer med installationen.

Inbäddade typsnitt

Flash® har ett praktiskt sätt att hantera typsnitt. De kan bland annat konverteras till vektorobjekt och bäddas in i en utbildning. Det har vi tagit fasta på och dessutom automatiserat. Du behöver numera inte längre bekymra dig över huruvida dina elever har ditt favorittypsnitt på sin dator eller inte då det helt enkelt följer med.

Vektorgrafik och PNG

Composer FX tar tillvara de vektorgrafiska möjligheterna som Flash® för med sig och låter grafiska former ritas med kantutjämning. Vi har även fört in fullt stöd för bildformatet PNG vilket låter dig infoga bilder smidigare med så kallad alfakanal och kantutjämning.

Större kontroll över spelarfönstret

Designers kan pusta ut. Med Composer FX är det nämligen du som bestämmer hur navigationsknappar, instruktionsfönster och liknande ska se ut. Vi har tagit bort allt överflödigt i spelarens grässnitt vilket betyder att du nu kan skapa din egen användar-upplevelse i elevmiljön.

Fler nyheter

Composer FX innehåller en mängd andra spännande nyheter och ytterligare fler är under utveckling. Mer information hittar du i den medföljande manualen, här på Composer-bloggen och på vår hemsida http://www.grade.com/.

söndag 7 mars 2010

Composer FX beta version

Snart kommer den nya, eftetraktade versionen av Composer Interactive!
Verktyget är under utvecklingens slutfas och kommer inom kort att lanceras i betaversion. Men vad är egentligen en betaversion?
Ordet betaversion har en något godtycklig definition. Men generellt kan man säga att en mjukvara i betaversion är redo för produktion men kan innehålla några icke-kritiska buggar samt vara något ooptimerad.
Det finns många anledningar till att man släpper ut en förhandsversion av ett program. Men först och främst är det för att låta användare prova på och lära sig programmet. En annan fördel är att utvecklare och användare får en chans att kommunicera med varandra och därigenom analysera, diskutera och införa förändringar innan den slutgiltiga versionen lanceras.
Det är av just dessa anledningar att vi skapar Composer FX:s beta-program. Vill du vara med om att testa verktygets senaste version? Då är du välkommen att kontata mig xavier.follet@grade.com. Vi kommer då att kontakta dig så fort betaversionen släpps för allmänheten.

torsdag 28 januari 2010

Tester i Composer Fx

Vi har nu beslutat att göra några förändringar i sättet tester handskas i nya formatet. Bland annat så kommer testerna inte längre att skapas på ett och samma ställe. Du kommer nämligen att kunna lägga in dem var som helst i utbildningen. I slutet av ett kapitel till exempel eller varför inte mellan varje avsnitt? Det blir du som beställer.
Detta innebär även att tester inte längre är en separat del av utbildningen utan ett integrerat kursobjekt liksom ett vanligt kursavsnitt.

Animationer i Composer Fx

I och med övergången till Flash har Composer fått nya möjligheter till animationer. Det går numera välja 4 nya animationsalternativ. Blur in, blur out, zoom in och zoom out. Detta ger mer möjligheter att liva upp utbildningarna.

torsdag 7 januari 2010

Script i Composer Fx

En viktig feature i Composer är möjligheten att kunna skapa utbildningar utan att behöva programmera. På det sättet har många användare kunnat överföra sina ämneskunskaper utan att själva behöva lära sig programmeringens kluriga konst.

Höga krav ställs dock på professionella utbildningar funktion, beteende och utseende. Verktyget har därför gett de mer avancerade Composer-användare möjligheten att påverka kursens beteende via ett enkelt skriptspråk. Det finns sedan Composer 5 under objektens händelser och kallas Actions.

Från och med Composer Fx kommer det språket att lämna platsen för det kraftfullare ECMA-baserade skriptet ActionScript 3 (TM). ActionScript är språket som används i Flash. Det är ett kraftfullt språk med en välkänd syntax som du kan läsa om i böcker eller gå utbildning i hos de flesta större utbildningsföretag.

Det är allt detta som vi arbetar på idag. Själva språket är redan på plats och vi jobbar på integrationen med verktyget. Vi skissar på det grafiska gränssnittet som, liksom det som finns i Composer 6, förenklar användningen av de enklaste skriptfunktionerna för att till exempel visa, gömma eller flytta objekt. Samtidigt skapar vi en skriptredigerare där de som vill kan skriva sin egen kod.