tisdag 5 oktober 2010

SCORM och navigering

SCORM är en bland det viktigaste som har hänt i e-Learning-branschen. Men liksom allt gott är referensmodellen inte helt perfekt. Tänk till exempel på det där med navigering…

Många författarverktyg ger dig möjlighet att utveckla utbildningar där ett flertal avsnitt ordnas i en hierarkisk struktur. Strukturen visas i ditt LMS och ger eleven möjlighet att bläddra bland och söka sig till dina avsnitt. Mer avancerade utbildningssystem låter dig manipulera strukturen. Du kan lägga till, ta bort objekt och även skapa nya utbildningar bestående av ett eller flera avsnitt från din ursprungliga utbildning. Det är då problemen uppstår! Att kunna flytta och separera avsnitten från varandra ställer krav på deras uppbyggnad. De måste nämligen vara helt oberoende av varandra för att problemfritt kunna fungera i ett nytt sammanhang. Ponera att du har skapar en utbildning där alla avsnitt visar en länk till nästa avsnitt. För att länken skall fungera krävs förstås att nästa avsnitt finns kvar i utbildningen! SCORM förebygger problemet genom att förbjuda all navigation mellan avsnitt eller som referensmodellen kalla det: SCO.

Samtidigt håller väl alla med om att en fungerande utbildning bör tillhandahålla ett enkelt, naturligt och helst ganska snyggt navigationssystem. Många kommer därför att vilja integrera navigationen i utbildningens grafiska layout med framåt- och bakåtknappar eller med hjälp av en meny. Precis som det alltid har gjorts, långt innan SCORM rullades ut.

Detta problem är beklagligt och har ingen given lösning i SCORM 1.2. Det finns däremot olika kompromisser såsom den som Composer FX tillhandahåller från och med version 7.0.5.

Med behållen SCORM 1.2-kompatibilitet kan navigationsproblemet enbart lösas genom att lägga alla avsnitt i en enda SCO. Detta kontrasterar med Composer FX:s sätt att skapa en SCO av varje avsnitt. I tidigare version av verktyget hade du alltså varit tvungen att lägga innehållet från alla dina avsnitt i ett enda avsnitt. Vilket i sig förde med sig några komplikationer. Bland annat kunde ditt avsnitt – som också är en fil – bli alldeles för stort och störa användarupplevelsen vid nedladdning. Vidare redovisades elevens framsteg enbart på en övergripande nivå vid slutet av utbildningen och gick direkt från 0% till 100%.

Med Composer FX:s nya kompileringsform SCORM 1.2 (Single SCO Mode) blir hela utbildningen till en enda SCO men består numera av lika många filer som avsnitt. Vilket gör nedladdningstiden kortade och mindre påfrestande. Dessutom rapporteras elevens framsteg på avsnittsnivå i s.k. objectives. Den övergripande rapporteringen sker baserat på resultat för varje enskilt avsnitt och uppdateras stegvist allteftersom varje ”objective” uppfylls.